Ideální rozhodování
Ideální rozhodování, někdy též nazývané objektivní rozhodování, je postaveno na možnosti mít dostupné všechny potřebné informace, mít možnost je komplexně bez potíží zpracovat a vyhodnotit. Rovněž bez problémů můžeme stanovovat varianty řešení a optimalizovat jejich výběr.
Požadavky pro ideální rohodování
- dostupnost informací o všech možných variantách rozhodování a omezujících podmínkách
- znalost vývoje podmínek a pravděpodobností jejich vlivu
- schopnost stanovit priority jednotlivých variant a jejich kvantitativního hodnocení
- možnost optimální volby nejlepší varianty a připravenost pro implementaci.
Tento přístup je pouze teoretický, protože v reálné praxi se s ideálními podmínkami nesetkáváme.
Reálné rozhodování
Reálné (subjektivní) rozhodování vychází z reálných podmínek a faktorů, které rozhodování ovlivňují. Často jde o rozhodování v krátkém čase a při omezených zdrojích. Manažer je smířen s tím, že nemá možnost ideální rozhodování zajistit a ustupuje od nároků na objektivní rozhodování. Pracuje s omezeným počtem kritérií a variant.
Reálné rozhodování vychází ze skutečnosti, že rozhodovatel nemá:
- dostupné potřebné informace, nebo je má v omezeném množství
- možnost připravit všechny varianty řešení a kvantitativně je posoudit
- dostatečný čas a organizační podmínky pro optimální výběr variant
- schopnosti řešit složité rozhodovací problémy
Může narážet i na informační a znalostní bariéry v hotelu:
- na nevyjasněné legislativní podmínky a právní postavení
- na nedostatečné vymezení pravomocí a odpovědností
- na nízkou organizační kulturu
- na zvyky a stereotypy v chování
Reálné rozhodování je velmi často skutečností a zaběhlým přístupem k rozhodování. Odpovídá reálným podmínkám v hotelech a restauracích.
Autor: Dana Petrunčíková Foto: Stuart Miles
Související články:
Rozhodovací procesy Manažerské dovednosti Manažerem se člověk nerodí Dovednosti úspěšných
Napsat komentář