Hlavní kroky výroby růžového vína
Kromě zvláštních odrůdových vín se připravují i vína, která vyčnívají z tradičních a po staletí známých postupů při zpracování vinné révy. Vína, jejichž barva se pohybuje na pomezí bílé a červené, mají něžný název “rosé”. Získáme je z červených odrůd vína, které ovšem nenecháme kvasit tak, jak vína červená, ve formě rmutu, tedy s rozdrcenými slupkami, ale až po vylisování, tedy podobně jako vína bílá.
Sklepmistr musí dbát na to, aby se do vína barva dostala jen lehce, zhruba po 24 hodinách se drť vylisuje a další postup je jako u vína bílého.
- odstopkování a drcení
- kvašení v kádích (cca 24 hodin)
- lisování
- dokvašení + biologické odbourávání kyselin
- první stočení
- školení
- stabilizace
- lahvování
Skvělé víno rosé ohromí již svou barvou, která potěší oko, také však svou lehkostí, bohatým a kulatým aroma, které však zaručeně překvapí svou intenzitou a živou chutí. Aby takové víno mohlo vzniknout, je třeba opravdového mistrovství a spousty zkušeností.
Autor: Dana Petrunčíková Foto: markuso
Související články:
Výroba bílého vína Výroba červeného vína, Výroba šumivého vína
Napsat komentář