Restaurační a hostinská zařízení
Zařízení veřejného stravování nejsou pouze restaurace, kavárny a školní jídelny. Je jich celá spousta a dělí se do kategorií. Do těchto kategorií se zařazují podle druhu činnosti a portfolia poskytovaných služeb, které v daném zařízení převažují. Buď převyšuje prodej pokrmů nebo prodej nápojů, vybavení všech těchto stravovacích zařízení je v základu stejný. Na rozsah vybavení jsou kladeny nároky podle jednotlivých kategorií a rozsahu služeb.
Podle převažující činnosti se stravovací zařízení dělí následovně:
Dominantní prodej pokrmů s možností zakoupení nápojů
Restaurace
Hostince a pohostinství
Jídelny – samoobslužné restaurace
Rychlé občerstvení – bistra, fastfoody
Motoresty – restaurace s možností parkování
Stánky s občerstvením
Železniční jídelní vozy
Plovoucí restaurace – restaurace na lodích
Cateringové služby – příprava pokrmů v centrálních výrobnách, dodávek pokrmů na objednávku leteckým společnostem, na bankety, společenské události.
Školní, nemocniční, vojenské a vězeňské jídelny
Dominantní prodej nápojů s možností různých forem společenské zábavy:
Bary
Kavárny a cukrárny
Noční kluby
Pivnice
Další členění
Kantýny, kiosky, sezónní stánky s občerstvením
Co patří do základního vybavení restaurace?
Základní vybavení restaurací:
• Restaurační systém – pokladní, skladový, receptář pokrmů, kalkulace jídel
• Restaurační prádlo – ubrusy, utěrky, ubrousky, prostírání
• Restaurační porcelán – mělké talíře, hluboké talíře, klubové talíře, bujonšálky, šálky, kávové šálky, čajové šálky, podšálky
• Restaurační sklo – sklenice na pivo, skleničky na červené víno, skleničky na bílé víno, skleničky na aperitiv, sklo na podávání alkoholu, sklenice na whisky
• Jídelní stoly • Jídelní židle • Příbory • Barový pult nebo výčep • Výčepní technika a kompresory • Kávovary a mlýnky na kávu • Výrobník ledu • Výrobník sody • Mixéry a míchače • Chladicí systém na pivo • Chladicí systém na víno • Lednice |
• Myčky • Systém na evidenci nápojů • Skladový systém • Kuchyňské sporáky • Kuchyňské varny • Vodní lázně • Kuchyňské roboty • Kuchyňské mlýnky • Kuchyňské váhy • Varné nádoby • Gastronádoby • Pánve |
• Hrnce • Pekáče • Prkénka • Nože a další náčiní • Fritézy • Grily • Konvektomaty • Mikrovlnné trouby • Ohřívače • Jídelní lístky • Omyvatelné jídelní lístky • Desky na jídelní lístky |
Co všechno musí jídelní lístek obsahovat a jak se v něm řadí pokrmy?
Pokrmy v jídelním lístku se řadí v následujícím pořadí:
Denní nabídka pokrmů:
- hotové pokrmy (drůbeží, vepřové, hovězí, telecí, skopové, jehněčí, kozí; vařené, dušené, pečené, smažené)
Stálá nabídka pokrmů:
- studené předkrmy
- polévky (vývary, bílé a speciální polévky)
- teplé předkrmy
- ryby, drůbež, zvěřina
- dětské a zdravotní pokrmy (dietní)
- speciality šéfkuchaře
- jídla na objednávku
- bezmasé pokrmy
- přílohy
- teplé a studené moučníky
- saláty, zelenina, zmrzliny, poháry, ovoce
Autor: Dana Petrunčíková
Související články:
Hotelové systémy Kategorie ubytovacích zařízení, Hotelové služby, Kategorie ubytovacích zařízení, Kávovary a jejich čištění
Napsat komentář