vše pro hotely a restaurace

Vybavení restaurace - prostíráníRestaurační a hostinská zařízení

Zařízení veřejného stravování nejsou pouze restaurace, kavárny a školní jídelny. Je jich celá spousta a dělí se do kategorií. Do těchto kategorií se zařazují podle druhu činnosti a portfolia poskytovaných služeb, které v daném zařízení převažují. Buď převyšuje prodej pokrmů nebo prodej nápojů, vybavení všech těchto stravovacích zařízení je v základu stejný. Na rozsah vybavení jsou kladeny nároky podle jednotlivých kategorií a rozsahu služeb.

Podle převažující činnosti se stravovací zařízení dělí následovně:

Dominantní prodej pokrmů s možností zakoupení nápojů

Restaurace
Hostince a pohostinství
Jídelny – samoobslužné restaurace
Rychlé občerstvení – bistra, fastfoody
Motoresty – restaurace s možností parkování
Stánky s občerstvením
Železniční jídelní vozy
Plovoucí restaurace – restaurace na lodích

Cateringové služby – příprava pokrmů v centrálních výrobnách, dodávek pokrmů na objednávku leteckým společnostem, na bankety, společenské události.

Školní, nemocniční, vojenské a vězeňské jídelny

Dominantní prodej nápojů s možností různých forem společenské zábavy:

Bary
Kavárny a cukrárny
Noční kluby
Pivnice
Další členění
Kantýny, kiosky, sezónní stánky s občerstvením

Co patří do základního vybavení restaurace?

Základní vybavení restaurací:

Restaurační systém – pokladní, skladový, receptář pokrmů, kalkulace jídel
• Restaurační prádlo – ubrusy, utěrky, ubrousky, prostírání
• Restaurační porcelán – mělké talíře, hluboké talíře, klubové talíře, bujonšálky, šálky, kávové šálky, čajové šálky, podšálky
• Restaurační sklo – sklenice na pivo, skleničky na červené víno, skleničky na bílé víno, skleničky na aperitiv, sklo na podávání alkoholu, sklenice na whisky

• Jídelní stoly
• Jídelní židle
• Příbory
• Barový pult nebo výčep
• Výčepní technika a kompresory
Kávovary a mlýnky na kávu
• Výrobník ledu
• Výrobník sody
• Mixéry a míchače
• Chladicí systém na pivo
• Chladicí systém na víno
• Lednice
• Myčky
• Systém na evidenci nápojů
• Skladový systém
• Kuchyňské sporáky
• Kuchyňské varny
• Vodní lázně
• Kuchyňské roboty
• Kuchyňské mlýnky
• Kuchyňské váhy
• Varné nádoby
• Gastronádoby
• Pánve
• Hrnce
• Pekáče
• Prkénka
• Nože a další náčiní
• Fritézy
• Grily
• Konvektomaty
• Mikrovlnné trouby
• Ohřívače
• Jídelní lístky
• Omyvatelné jídelní lístky
• Desky na jídelní lístky

 Co všechno musí jídelní lístek obsahovat a jak se v něm řadí pokrmy?

Pokrmy v jídelním lístku se řadí v následujícím pořadí:

Denní nabídka pokrmů:

  • hotové pokrmy (drůbeží, vepřové, hovězí, telecí, skopové, jehněčí, kozí; vařené, dušené, pečené, smažené)

Stálá nabídka pokrmů:

  • studené předkrmy
  • polévky (vývary, bílé a speciální polévky)
  • teplé předkrmy
  • ryby, drůbež, zvěřina
  • dětské a zdravotní pokrmy (dietní)
  • speciality šéfkuchaře
  • jídla na objednávku
  • bezmasé pokrmy
  • přílohy
  • teplé a studené moučníky
  • saláty, zelenina, zmrzliny, poháry, ovoce

Autor: Dana Petrunčíková



Související články:

Hotelové systémy Kategorie ubytovacích zařízení, Hotelové služby, Kategorie ubytovacích zařízení, Kávovary a jejich čištění

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Obchodní sdělení
Dovolená
Booking.com
Oblíbené články
  • No results available